روانشناسی تجارت در فارکس خیلی عمیق است و تحت تاثیر دو احساس اولیه یعنی ترس و طمع (Fear And Greed Index) قرار میگیرد. این احساسات جهت تصمیمگیریهایتان را تعیین میکنند و میتوانند به شما دیکته کنند به کدام سمت حرکت کنید. برای مثال ترس میتواند باعث شود به یکباره تصمیم به فروش بگیرید یا طمع مجبورتان کند مدت بیشتری در موقعیت بمانید. در این بین شاخص ترس و طمع در فارکس اهمیت پیدا میکند تا بتوانید با کمک آن محرک اصلی این احساسات را تشخیص دهید و به جای تصمیمگیری براساس هیجانات، بر طبق روندها و دادهها عمل کنید.
شاخص ترس و طمع در فارکس
در بازار فارکس دو شاخص طمع و ترس نقش مهمی را در تصمیمگیری تریدرها ایفا میکند. حتی معاملهگران حرفهای با سالها تجربه در این بازار باز هم ممکن است رفتار احساسی داشته باشند. اما شاخص ترس و طمع به عنوان یک شاخص کلیدی احساسات بازار را به خوبی نشان میدهد.
به طوری که تصویری از احساساتی را که بر روی رفتار معاملهگران تاثیر میگذارند، ارائه میدهد. این ابزار به عنوان شاخص ترس و طمع سنج هم شناخته میشود و درست مثل یک فشارسنج، برای خلق و خوی جمعی بازار فارکس کار میکند. به طور کلی این شاخص برای سنجش خلق و خوی بازار کاربرد دارد.
در عین حال بین دو احساس غالب (یعنی ترس و طمع) در نوسان است: ترس میتواند قیمتها را (به دلیل هجوم تریدرها برای فروش) کاهش دهد. طمع هم میتواند قیمتها را به دلیل هجوم تریدرها برای خرید، به شکل سرسامآوری بالا ببرد.
از آنجا که بسیاری از معاملهگران احساساتی هستند و شاخص ترس و طمع در فارکس میتواند آنها را نسبت به سوگیریها و احساسات خودشان آگاه کند.
زمانی که این شاخص با اصول و سایر ابزارهای تحلیلی ترکیب میشود، راهی مفید برای ارزیابی هیجانات بازار فارکس خواهد بود.
رابطه بین شاخص ترس و طمع و نوسانات بازار فارکس
وقتی بازار دچار نوسان شدید باشد، تصمیمگیری حتی برای حرفهایترین تریدرها هم سخت و دشوار میشود. اما وقتی پای شاخص ترس و طمع در فارکس به میان میآید، معاملهگران میتوانند فارغ از افت و خیز شدید قیمت، احساسات جمعی را به راحتی مشاهده کنند. حالا با نگاهی به جریانات هیجانی در بازار میتوانند وضعیت را به شکل بهتری آنالیز کرده و تصمیم بگیرند.
جالب است بدانید حتی تریدرهای فارکس میتوانند با استفاده این شاخص، اطلاعات بهتری در مورد حرکات دلار آمریکا بدست آورند.
معاملهگران حرفهای به خوبی میدانند که قیمت دلار به دلیل احساسات ریسک، در خلاف جهت شاخص S&P 500 حرکت میکند. به طوری که اگر تقاضا برای سهام افزایش یابد، سرمایهگذاران به احتمال زیاد به دنبال فروش داراییهای مطمئنتر مانند دلار آمریکا هستند تا سود بیشتری بدست آورند. این امر به نوبه خودش باعث تضعیف ارزش دلار میشود.
حالا برعکس، زمانی که سرمایهگذاران از بازار سهام عقبنشینی میکنند، تقاضا برای خرید دلار بالا میرود و در نتیجه سرمایهگذاران برای امنیت بیشتر به دنبال ذخیره پول میروند.
در این بین شاخص ترس و طمع در بازار فارکس میتواند تریدرها را برای تصمیمگیری منطقیتر در شرایط نوسان قیمت جفت ارزها آماده کند.
اهمیت شاخص ترس و طمع در فارکس
این شاخص درست زمانی اهمیت پیدا میکند که بدانید چقدر احساسات معاملهگران سرنوشت پولهایشان را تغییر میدهد. فارکس هم مثل بسیاری از بازارهای مالی درست مثل یک جنگل است که تحت تاثیر هیجانات تریدرها قرار میگیرد. چون بسیاری از سرمایهگذاران براساس احساسات خود یک موقعیت را باز کرده یا از آن خارج میشوند.
حتی بسیاری از آنها به دلیل ترس از دست دادن، وارد یک موقعیت میشوند؛ با دیدن لکههای قرمز روی نمودار به سرعت تهاجمی عمل میکنند.
اما در این مواقع شاخص ترس و طمع در فارکس باعث میشود تا از انجام معاملات غیرضروری خودداری کرده و در زمانتان صرفهجویی کنید.
به خاطر داشته باشید که ترس باعث حس اضطراب میشود و شما را از موقعیتهای سودآور منحرف میکند. طمع بیش از حدهم قدرت تصمیمگیری به موقع را از شما میگیرد.
به طور کلی شاخص ترس و طمع در فارکس برای تریدرهایی که به دنبال حرکت براساس احساسات هستند، مفید باشد. زمانی که این شاخص، ترس شدید را نشان میدهد، نشان میدهد بیشتر معاملهگران در حال فروش هستند و قیمتها در افت است. این سناریو فرصتی را فراهم میکند تا بتوانید دست به خرید بزنید.
حالا برعکس، وقتی شاخص حرص و طمع افراطی را نشان میدهد، یعنی بسیاری از معاملهگران در حال خرید هستند و قیمتها افزایش مییابد. پس صبر کنید تا به موقع از موقعیت (با قیمت بالاتر) خارج شوید.
محاسبه شاخص ترس و طمع در بازار فارکس
با توجه به نکاتی که گفتیم احتمالا میخواهید بدانید چطور این شاخص ترس و طمع را در بازار فارکس محاسبه میکند. به طور کلی محاسبه شامل تجزیه و تحلیل پیچیده از چند شاخص کلیدی بازار است که هر کدام از آنها جنبه متفاوتی از رفتار و احساسات معاملهگران را منعکس میکند:
● نوسانات بازار: این مولفه که توسط VIX (شاخص نوسانات CBOE) اندازهگیری میشود، انتظارات بازار را در مورد نوسانات کوتاهمدت اندازهگیری میکند و سطح ترس یا رضایت سرمایهگذاران را نشان میدهد.
● حرکت بازار: برای مثال این پارامتر قیمت SMP 500 را با میانگین متحرک 125 روزه مقایسه میکند و اگر میانگین متحرک بالاتر باشد، افزایش طمع در بازار را نشان میدهد. حالا اگر اندیکاتور نزدیک به صفر باشد، یعنی حرکت بازار کند شده است.
● قدرت قیمت نسبی: این فاکتور هم حجم معاملات در یکدوره زمانی مشخص را نشان میدهد. اگر اوج از پایینهای نمودار بیشتر شود، یعنی احساسات حرص و طمع غالب شده است. اما زمانی که تعداد پایینها بیشتر شود، ترس بازار را گرفته است.
● وسعت قیمت: حجم معاملات و قیمتهای معاملاتی، به عنوان شاخصهای کاملی از احساسات بازار هستند. حالا این اندیکاتور حجم معاملات در روزهای خوب و بد بازار را نشان میدهد. هر چقدر علاقه برای خرید بیشتر باشد، نشانه طمع است و هر چقدر موقعیت فروش بیشتر باشد، یعنی معاملهگران ترس بیشتری دارند.
● تقاضا برای یک پناهگاه امن: زمانی که تریدرها نگران آینده بازار میشوند، به دلیل ترس وارد عمل شدهاند و به دنبال یک پناهگاه امن برای ذخیره ارزش هستند. بنابراین برای پیدا کردن یک پناهگاه امن باید از شاخص ترس و طمع استفاده کنید. حالا هر چقدر تقاضا برای خرید بیشتر میشود، یعنی طمع در بازار رخنه کرده است. اما اگر معاملهگران اشتهای زیادی برای فروش داشته باشند، یعنی دچار ترس شدهاند.
برای تفسیر شاخص ترس و طمع هم باید از میزانهای زیر استفاده کنید:
● 0-25 نشاندهنده ترس بیش از حد است.
● 25-45 بیانگر ترس متوسط است.
● 45-55 نشاندهنده بازار خنثی است.
● 55-75 بیانگر طمع متوسط است.
● 75-100 بیانگر طمع بیش از حد است