چین در ماه مارس شاهد رشد زیادی در زمینه صادرات بود؛ این رشد عمدتاً مرتبط با تلاش واردکنندگان آمریکایی است که برای تسریع در خرید کالاها، پیش از اجراییشدن تعرفههای تازه اعلامشده از سوی واشنگتن صورت گرفت. این جهش صادراتی که فراتر از پیشبینی تحلیلگران ظاهر بود، نشاندهنده واکنش بازارها به سیاستهای تجاری پرنوسان دولت ترامپ است. درحالیکه برخی محصولات فناوری به طور موقت از لیست تعرفهها کنار گذاشته شدهاند، رئیسجمهور وقت آمریکا همچنان بر اعمال تعرفههای قبلی تأکید دارد و بررسی کلی زنجیره تأمین الکترونیکی را در دستور کار قرار داده است. برای همین، واردکنندگان آمریکایی سعی دارند با سرعت بیشتری اقدام به واردات و خرید کالاهای چینی کنند تا از افزایش هزینهها در آینده نزدیک جلوگیری نمایند، این عامل باعث افزایش صادرات کشور چین در ماه مارس بود.
در ادامه به بررسی دقیقتر تحولات بازار میپردازیم:
رشد ملایم بازارهای آتی آمریکا
روز دوشنبه، بازارهای آتی سهام ایالات متحده با افزایش نسبی آغاز به کار کردند؛ این نشانهای از بازگشت اعتماد نسبی سرمایهگذاران پس از نوسانات شدید هفته گذشته است. شاخص آتی داوجونز ۲۴۵ واحد (معادل ۰.۶٪)، S&P 500 حدود ۶۲ واحد (۱.۲٪) و شاخص نزدک ۱۰۰ نیز با ۲۹۶ واحد رشد (۱.۶٪) همراه بود. این بهبود زمانی اتفاق افتاد که دولت ایالات متحده اعلام کرد برخی محصولات فناوری محور مانند تلفنهای همراه و رایانهها به طور موقت از لیست تعرفههای سنگین حذف شدهاند. البته، ترامپ تأکید کرده که این معافیتها موقتی هستند و بررسی کل زنجیره تأمین الکترونیکی ادامه خواهد داشت.
بهبود وضعیت سهام فناوری در چین و آمریکا
پس از اعلام معافیت موقتی برخی کالاهای الکترونیکی از تعرفهها، شرکتهای فناوری چینی رشد قابلتوجهی را تجربه کردند. سهام تأمینکنندگان اپل از جمله Luxshare و AAC Technologies جهش یافتند. شرکتهایی مثل لنوو، علیبابا، بایدو و تنسنت نیز عملکرد بسیاری مثبت داشتند. برای همین زیانهای هفتههای اخیر این شرکتها جبران شد. شاخص هنگکنگ افزایش یافت. سهام اپل در بازار آمریکا در معاملات پیشگشایش رشد کرد. همچنین تحلیلگران این واکنش مثبت را نشانهای از کاهش موقتی تنشها در جنگ تجاری میان دو اقتصاد بزرگ جهان دانستند.
جهش صادراتی چین پیش از اجرای تعرفهها
همانطور که اشاره شد، آمار رسمی دولت چین نشان میدهد که در ماه مارس مازاد تجاری این کشور به رقم چشمگیر ۱۰۲.۶۴ میلیارد دلار رسیده که فراتر از برآورد قبلی تحلیلگران است. این رشد ۱۲.۴ درصد نسبت به سال گذشته است. این جهش، به علت تلاش واردکنندگان آمریکایی برای ثبت سفارشهای زودهنگام و واردات سریعتر محصولات چینی، پیش از اجرای تعرفههای جدید ایالات متحده است.
انتشار گزارش مالی گلدمن ساکس
بانک گلدمن ساکس قرار است گزارش عملکرد سهماهه اول خود را ارائه کند. طبق پیشبینیها، این بانک احتمالاً درآمدی در حدود ۱۴.۷۶ میلیارد دلار و سود تعدیلشده هر سهم معادل ۱۲.۲۶ دلار خواهد داشت. مدیران بانکهای بزرگ نظیر جیپیمورگان و بلکراک هشدار دادهاند که سیاستهای تعرفهای دولت آمریکا ممکن است بر روی فعالیتهای مالی، عرضه اولیهها و معاملات سرمایهای اثر منفی بگذارد. همچنین برخی مدیران مالی از کاهش تمایل شرکتها به انجام معاملات بزرگ به دلیل فضای نامطمئن اقتصادی و شرایط حاکم بر آن خبر دادهاند.
تثبیت قیمت نفت و نوسانات بازارهای کالایی
در نهایت قیمت نفت پس از ریزشهای اخیر اندکی به ثبات رسید. نفت برنت با رشد ۰.۳ درصدی به ۶۴.۹۳ دلار و نفت خام آمریکا به ۶۱.۶۶ دلار در هر بشکه رسید. از ابتدای ماه جاری، قیمت نفت به دلیل نگرانی از کاهش رشد جهانی و افت تقاضای سوخت تحتفشار قرار گرفت. البته در بازار ارزها، بیتکوین کمی از افتهای قبلی خود را جبران کرد. طلا نیز با اندکی کاهش از رکورد تاریخی خود فاصله گرفت و شاخص دلار آمریکا نیز نسبت به سایر ارزهای اصلی اندکی تضعیف شد.