شاخص نزدک مرکب چیست؟ کاربرد و مقایسه نزدک مرکب

شاخص نزدک کامپوزیت

فهرست محتوای مقاله

شاخص نزدک کامپوزیت (‏NASDAQ Composite‏) ‏که برخی به آن شاخص نزدک مرکب هم می‌گویند، عملکرد بیش از 2500 سهام در بورس اوراق بهادار آمریکا را نشان می‌دهد. این شاخص بسیار گسترده‌تر از سایر شاخص‌هاست که در این مطلب قصد داریم به آن بپردازیم. همچنین اگر می‌خواهید بدانید آیا این شاخص اعتبار کافی برای سرمایه‌گذاری در بازار اوراق بهادار ایالات متحده را دارد، این مطلب را از دست ندهید

شاخص نزدک مرکب

شاخص ترکیبی نزدیک یک شاخص وزنی براساس ارزش بازار است که از عملکرد بیش از 2500 سهم فهرست‌شده در بازار بورس اوراق بهادار حکایت می‌کند. این شاخص نیز تا حدودی شبیه شاخص نزدک 100 است و وزن زیادی از آن شرکت‌های فناوری (مانند انویدیا، اپل، مایکروسافت، آمازون و گوگل) تشکیل می‌دهند. به همین دلیل برخی Nasdaq Composite‏ ‏را بیشتر با شرکت‌های فناوری می‌شناسند. 

البته صنایع دیگری هم در این شاخص گنجانده شده‌اند که از جمله باید به صنایع کالاهای مصرفی (19 درصد) و شرکت‌های بهداشت و درمان (6 درصد) اشاره کنیم. همچنین در این شاخص شرکت‌های مالی مانند شرکت مدیریت سرمایه‌گذاری T. Rowe Price نیز فعالیت دارند.

بیشتر بخوانید : شاخص نردک 100 چیست؟

شاخص کامپوزیت نزدک چگونه کار می‌کند؟

این شاخص هم مثل سایر شاخص‌ها، با ارزش بازار سهام شرکت‌های بزرگ سر و کار دارد. به عبارت دیگر وقتی سهام شرکت‌های بزرگ آمریکایی رشد می‌کند، در مقایسه با زمانی که سهام شرکت‌های کوچکتر رشد دارند، شاخص نزدک کامپوزیت بیشتر تحت تاثیر قرار می‌گیرد.

مقایسه نزدک مرکب با نزدک 100

نزدک مرکب شامل همه شرکت‌های معامله‌شده در نزدک است و 2500 شرکت را تحت پوشش قرار می‌دهند. در حالی نزدک 100 فقط شامل ۱۰۰ شرکت برتر در حوزه فناوری است و شرکت‌های مالی در آن جایی ندارند.

تفاوت شاخص نزدک مرکب با شاخص داوجونز

شاخص نزدک مرکب ‏بیشتر شاخصی از سهام‌ شرکت‌های فناوری محور است که در سال‌های اخیر رشد زیادی را تجربه کرده‌اند. بنابراین می‌توان انتظار داشت که نوسان زیادی هم داشته باشند. در حالی که شاخص داوجونز فقط 30 شرکت (شامل شرکت‌های بزرگ و با ثبات از صنایع مختلف اقتصاد آمریکا) را تحت پوشش دارد.

بیشتر بخوانید : شرکت های تشکیل دهنده شاخص داوجونز

تفاوت شاخص نزدک مرکب با شاخص S&P 500

اگرچه هر دو شاخص از مهم‌ترین معیارهای سنجش عملکرد بازار سهام آمریکا هستند، اما از نظر ترکیب، روش محاسبه و تأثیر صنایع مختلف تفاوت‌های قابل‌توجهی با همدیگر دارند. نزدک کامپوزیت شاخصی است که بیشتر نمایانگر صنعت فناوری و شرکت‌های فناوری و با رشد سریع است.

اما شاخص S&P 500 گسترده‌تر و متعادل‌تر است و ۵۰۰ شرکت بزرگ از تمام صنایع را شامل می‌شود. بنابراین تصویری جامع‌تر از اقتصاد آمریکا را ارائه می‌دهد. 

همچنین باید بگوییم که میزان نوسان در شاخص نزدک کامپوزیت ‏بیشتر از شاخص S&P 500 است.

شاخص نزدک مرکب چیست

اهمیت شاخص نزدک مرکب ‏ برای سرمایه‌گذاران

این شاخص ترکیبی عملکرد 2500 سهام با ارزش را اندازه‌گیری می‌کند که همگی از شرکت‌های پذیرفته‌شده در بازار سهام نزدک هستند. در این شاخص عملکرد شرکت‌ها براساس ارزش سهام موجودشان در شاخص، اندازه‌گیری می‌شود. البته چون قیمت سهام شرکت‌ها تغییر می‌کند، مطمئناً روی نحوه عملکرد آن‌ها نیز اثر می‌گذارد. 

برای مثال باید به شرکت اپل به عنوان یکی از شرکت‌های مهم در این شاخص اشاره کنیم، که در پایان سال 2024 با ارزش بازاری حدود 3.4 تریلیون دلار با ارزش ترین شرکت جهان شناخته شد. در عین حال تقریباً 12 درصد از Nasdaq Composite را هم به خودش اختصاص داد.

به طور کلی دلایل اهمیت شاخص نزدک مرکب عبارت است از:

اندازه‌گیری عملکرد شرکت‌های فناوری

این شاخص توسط بسیاری از سرمایه‌گذارها برای اندازه‌گیری عملکرد شرکت‌های فناوری آمریکایی استفاده می‌شود. در واقع قبل از ورود به بازار سهام شرکت‌های فناوری ابتدا شاخص ترکیبی نزدک را بررسی می‌کنند تا از میزان ریسک یا سوددهی سرمایه‌گذاری مطمئن شوند.

کاربرد برای سرمایه‌گذاری صندوق‌های مشترک و ETF

این شاخص برای سرمایه‌گذاری مستقیم نیست اما می‌توانید از طریق آن در صندوق‌های سرمایه‌گذاری مشترک و ETFهایی سرمایه‌گذاری کنید که هزینه زیادی هم ندارد. برای مثال بررسی عملکرد ETFهای محبوب از طریق این شاخص با هزینه 0.21 درصد نسبت به کل سرمایه‌گذاری همراه است.

دید وسیع نسبت به بازار سهام آمریکا

یکی دیگر از دلایل اهمیت شاخص نزدک مرکب پیدا کردن دید بهتر نسبت بازارا سهام ایالات متحده است. از آنجا که این شاخص عملکرد بیش از 2500 شرکت را بررسی می‌کند، می‌توانید برای سرمایه‌گذاری بهتر تصمیم بگیرید. 

برای مثال این شاخص به شدت بر روی سهام شرکت‌های فناوری متمرکز است و همین امر در انتخاب سهام شرکت‌های بزرگ دید وسیع‌تری را برایتان ایجاد می‌کند.

به طور کلی نزدک کامپوزیت تا حد زیادی نشان‌دهنده روند رشد یا افت بازار سهام آمریکاست و از آن می‌توانید برای رصد شرکت‌های فناوری و نوآوری استفاده کنید

ایجاد فرصت برای معاملات کوتاه مدت

از آنجا که شرکت‌های فناوری نوسان زیادی دارند و مدام در حال افت و خیز هستند، این ویژگی باعث می‌شود تا فرصت مناسبی برای معاملات کوتاه‌ مدت و پرسود بوجود آید. پس اگر به دنبال فرصت برای معاملات کوتاه مدت باشید، می‌توانید از شاخص نزدک مرکب استفاده کنید.

چگونه یک شرکت در کامپوزیت نزدک قرار می گیرد؟

برای اینکه یک شرکت در این شاخص گنجانده شود، باید درانحصار بازار سهام نزدک بوده باشد. البته شرکت‌هایی که قبل از سال 2004 در بازار بورس ایالات متحده فهرست شده‌اند و تاکنون اسم خود را طی این مدت حفظ کرده باشند، می‌توانند جزء لیست شاخص مرکب نزدک قرار بگیرند. 

همچنین برای اینکه یک شرکت در لیست NASDAQ Composite در نظر گرفته شود، باید جزء اوراق بهادار زیر باشد:

رسیدهای سپرده گذاری آمریکایی، سهام عادی، سهام معمولی، تراست‌های سرمایه‌گذاری املاک و مستغلات، سود مشارکت محدود و سهام ردیابی.

همچنین باید بگوییم که صندوق‌های سرمایه‌گذاری محدود، اوراق قرضه قابل تبدیل، وجوه قابل معامله در بورس، سهام ممتاز، ضمانت‌نامه‌ها، واحدها و سایر اوراق بهادار مشتقه نمی‌توانند تحت پوشش شاخص نزدک مرکب قرار بگیرند.

مقایسه کامپوزیت نزدک

چه شرکت‌هایی در نزدک مرکب حضور دارند؟

اگرچه بیش از 2500 شرکت در این شاخص قرار دارند، اما 10 شرکت سهم بیشتری را به خود اختصاص می‌دهند که عبارتند از:

‏اپل 13.79 درصد

مایکروسافت: 11.44 درصد

نویدیا: 4.72 درصد

تسلا: 3.75 درصد

الفابت کلاس A: 3.21 درصد

گوگل: 3.21 درصد

الفابت کلاس C: 3.21 درصد

متا پلتفرم (META): 2.87 درصد

برودکام (AVGO): 1.63 درصد

پپسیکو 3 (PEP): 1.15 درصد

اما به طور کلی این 2500 سهام از شرکت‌های زیر است:

شرکت‌های فناوری: 55.32%

شرکت‌های کالاهای مصرفی: 18.80%

شرکت‌های بهداشت و درمان: 8.08%

شرکت‌های صنعتی: 4.66%

سازمان‌های امور مالی: 3.47%

مخابرات: 3.22%

کالاهای اصلی مصرفی: 2.96٪

بخش انرژی: 1.05٪

املاک و مستغلات 1.05%

خدمات 0.94%

مواد اولیه 0.45%

آینده شاخص کامپوزیت نزدک

این شاخص هم مثل سایر شاخص‌های بازار سهام ایالات متحده تحت تاثیر عوامل مختلف اقتصادی، سیاسی و صنعتی قرار می‌گیرد. از سوی دیگر از سیاست‌های پولی و نرخ بهره فدرال رزرو هم تاثیر می‌گیرد و به همین دلیل پیش‌بینی این شاخص کمی پیچیده و دشوار است.

اما به طور کلی برای بررسی شاخص نزدک کامپوزیت باید به چند فاکتور دقت داشته باشید:

نوآوری‌های تکنولوژیکی که بخش عمده‌ای از این شاخص را تشکیل می‌دهد. 

سیاست‌ها و تصمیمات اقتصادی دولت مانند تغییرات در نرخ بهره، سیاست‌های مالیاتی و برنامه‌های حمایتی روی آینده این شاخص تاثیر می‌گذارد. 

رویدادهای جهانی از جمله شیوع یک پاندمی (مانند تجربه کرونا)، تحولات ژئوپلیتیکی و تغییر در زنجیره تأمین جهانی بر روی عملکرد شرکت‌های فناوری و در نهایت شاخص کامپوزیت مرکب تاثیر می‌گذارد.

همچنین باید اشاره کنیم که بر اساس گزارش longforecast.com، شاخص نزدک کامپوزیت در فوریه 2025 حدود 19,375 دلار پیش‌بینی شده که حداکثر ارزش آن 21,128 دلار و حداقل ارزش آن 17,439 دلار است.

همچنین تحلیل‌گران پیش‌بینی کرده‌اند که ارزش این شاخص در مارس 2025، در حدود 19249 دلار با حداکثر ارزش 20868 دلار و حداقل ارزش 17604 دلار خواهد بود.

بیشتر بخوانید : ساعات معاملاتی شاخص نزدک

نتیجه گیری

شاخص نزدک کامپوزیت به عنوان یکی از شاخص‌های بررسی بازار سهام ایالات متحده است که عملکرد بیش از 2500 شرکت این شرکت را ارزیابی می‌کند. اگر می‌خواهید وارد بازار سهام نیویورک شوید، مطمئناً داده‌های این شاخص می‌تواند اطلاعات کاملی در مورد وضعیت بازار در اختیارتان قرار دهد. همچنین اگر اهل معامله در بازار فارکس هستید، برای اطلاع از ارزش دلار و خرید و فروش آن می‌توانید از شاخص نزدک مرکب استفاده کنید. چون این شاخص داده‌های جامعی را در مورد شرکت‌های بزرگ آمریکا و رشد یا افت اقتصاد این کشور را نشان می‌دهد و از ارزش دلار صحبت می‌کند.

سوالات متداول شاخص نزدک مرکب

شاخص نزدک مرکب بهتر است یا شاخص نزدک 100؟

شاخص نزدک شامل 30 شرکت بزرگ آمریکایی است، اما شاخص کامپوزیت بیش از 2500 شرکت را شامل می‌شود که تعدادی از آن‌ها شرکت‌های تحت پوش شاخص نزدک 100 هستند. بنابراین داده‌های شاخص کامپوزیت از شرایط کلی اقتصاد آمریکا جامع‌تر و کامل‌تر است.

از آنجا که بخش زیادی از شاخص نزدک مرکب را شرکت‌های فناوری و در حال رشد تشکیل می‌دهد، نوسان بیشتری نسبت به شاخص داوجونز دارد.

برای خرید سهام شرکت‌های فناوری آمریکا، معامله در بازار فارکس، انجام معاملات کوتاه مدت، پیش‌بینی وضعیت اقتصاد آمریکا و جهان و حتی خرید اوراق قرضه در بازار سهام نیویورک می‌توانید از داده‌های این شاخص استفاده کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به اشتراک بزارید

آخرین مطالب