همانطور که خودتان هم میدانید بازار فارکس (Forex) یکی از بزرگترین بازارهای مالی جهان محسوب میشود که روزانه چندین تریلیون دلار گردش حساب دارد. در این بازار خرید و فروش فیات ارزها انجام میشود و شناخت انواع جفت ارز در فارکس اهمیت زیادی دارد. در این میان معاملهگران موفق قبل از ورود به هر معامله، ابتدا باید میزان نوسان و نقدشوندگی هر جفت ارز را مشخص کنند. از سوی دیگر باید عوامل موثر روی فیات ارزها نیز مشخص شود. در نتیجه باید گفت شناخت دقیق جفت ارز در فارکس (اصلی، کراس و اگزوتیک) در کاهش ریسک و افزایش احتمال موفقیت نقش مهمی دارد. در ادامه قصد داریم شما را بهترین جفت ارزها برای ترید آشنا کنیم.
مفهوم جفت ارز در فارکس
جفت ارز چیست؟ این سوالی است که هر تریدر مبتدی از خودش میپرسد! جفت به دو ارزی گفته میشود که در مقابل همدیگر قرار میگیرند و معاملهگر آنها را با همدیگر تعویض میکند. هر یک از جفت ارزها هم به صورت AAA/BBB یا AAA‑BBB نشان داده میشود. در این رابطه باید به ارز پایه و ارز مظنه اشاره کنیم که عبارتند از:
– ارز پایه (Base Currency)با حرف AAA همان ارز اول است.
– ارز مظنه یا ارز قیمتگذاری (Quote Currency) با حرف BBBهمان ارز دوم در جفت محسوب میشود.
برای مثال در جفت ارز EUR/USD، یورو (EUR) ارز پایه و دلار آمریکا(USD) ارز مظنه است.
چون تبادل ارزها همیشه دوطرفه است و معاملهگر یا ارز پایه را میخرد و ارز مظنه را میفروشد که به آن “پوزیشن لانگ” میگویند. در موقعیت دیگر، معاملهگر ارز پایه را میفروشد و ارز مظنه را میخرد که به آن “پوزیشن شورت” گفته میشود.
به طور کلی قیمت یک جفت ارز نشان میدهد که چقدر از ارز مظنه را نیاز دارید تا بتوانید با آن یک واحد ارز پایه بخرید. برای مثال اگر EUR/USDبرابر ۱٫۲۰۰۰ باشد، برای خرید ۱ یورو، باید ۱٫۲۰ دلار بپردازید.
ارز پایه و ارز مظنه در معاملات خرید و فروش نقشهای متفاوتی دارند. به طوری که وقتی ارز پایه را میخرید و ارز مظنه را میفروشید، انتظار دارید، ارز پایه تقویت و ارز مظنه ضعیف شود. در زمان فروش عکس این حالت را انتظار دارید.
کاربرد استاندارد ISO 4217 در جفت ارزها
کسانی که در بازار فارکس وارد میشوند، با استاندارد ISO 4217 روبرو هستند که به معنای کد سه حرف ارزهاست و از آن برای نامگذاری ارزها استفاده میشود:
– طبق استاندارد ISO 4217 هر ارز با یک کد سه حرفی شناخته میشود. برای مثال باید به کدهای سه حرف USD، EUR، GBP،JPY اشاره کنیم.
– در این استاندارد دو حرف اول کد نماد کشور (ISO 3166) و حرف سوم نام ارز است. برای مثال در ارز USD حرف US به کشور آمریکا و حرف D نام ارز (دلار) است.
دستهبندی اصلی جفتارزها
در بازار فارکس جفت ارزها به سه دسته اصلی تقسیم میشوند که عبارتند از:
– ماژور (Majors): شامل ارزهای با بیشترین حجم معاملات جهانی،همگی با دلار آمریکا (USD) هستند که نقدشوندگی بسیار بالایی دارند و نوسان و اسپرد آنها کمتر است.
– کراس (Crosses): این نوع جفت ارزها نقدشوندگی متوسط (کمتر از ماژور) را دارند و نوسان آنها نسبت به ماژور بیشتر است.
– اگزوتیک (Exotics): شامل ارزهای کشورهای در حال توسعه است که با یک دلار یا یورو معامله میشوند.
جفت ارزهای اصلی (Major Currency Pairs)
همانطور که به طور خلاصه هم گفتیم جفت ارزهای ماژور نوسان کمتر و نقدشوندگی بسیار بالایی دارند. به همین دلیل جزء جفت ارزهای اصلی بازار فارکس محسوب میشوند.
در این جفت ارز USD حضور فعال دارد و با یکی از ارزهای G8/G10(EUR، JPY، GBP، CHF، CAD، AUD، گاهی NZD) همراه میشود.
از جمله ویژگیهای جفت ارزهای اصلی یا ماژور باید به موارد زیر اشاره کنیم:
- بیش از 80 درصد معاملات فارکس را شامل میشود.
- بالاترین نقدشوندگی و پایینترین اسپرد را دارد و به همین دلیل برای معاملهگران کوتاهمدت پیشنهاد میشود.
در زیر هر یک از جفت ارزهایی که در این دسته قرار میگیرند، معرفی کردهایم:
– EUR/USD (یورو / دلار آمریکا): به این جفت ارز فایبر میگویند که جزء محبوبترین جفت ارز هاست و نزدیک 23–28٪ از حجم معاملات فارکس را شامل میشود. قیمت این جفت ارزها تحت تاثیر دادههایاقتصادی منطقه یورو و آمریکا (و سیاستهای بانک مرکزی اروپا و فدرال رزرو آمریکا قرار میگیرد.
– USD/JPY (دلار آمریکا / ین ژاپن): به این جفت ارز گوفر گفته میشود و دومین جفت محبوب بازار فارکس است و حدود 13٪ از حجم کل را به خودش اختصاص میدهد. این جفت ارز به طور مستقیم با اقتصاد ژاپن و سیاستهای بانک مرکزی ارتباط دارد.
– GBP/USD (پوند بریتانیا / دلار آمریکا): معروف به “کیبل”است و نوسان بالایی دارد و نسبت به اخبار اقتصادی بریتانیا حساسیت نشان میدهد. کیبل بیشتر در بین معاملهگران روزانه محبوبیت دارد.
– USD/CHF (دلار آمریکا / فرانک سوئیس): جفت ارز سوئیسی نقدشوندگی مناسب اما نوسان کمتری دارد و رابطه آن با بازارهای سهام و طلا معکوس است. این جفت ارز در بحرانها نوسان کمتری را تجربه میکند.
– USD/CAD (دلار آمریکا / دلار کانادا): به این جفت ارز “لونی”میگویند که قیمت آن تا حد زیادی به قیمت نفت و سیاستهای بانک مرکزی کانادا بستگی دارد.
– AUD/USD (دلار استرالیا / دلار آمریکا): جزء بهترین جفت ارزها برای ترید محسوب میشود که به “آسی” معروف است، وابستگی زیادی به کالاهای صادراتی به خصوص طلا و سنگ آهن دارد و تحت تاثیر اقتصاد چین (بزرگترین شریک اقتصادی استرالیا) قرار میگیرد.
– NZD/USD (دلار نیوزلند / دلار آمریکا): گاهی به آن کیوی هم میگویند و بیشتر تحت تاثیر صادرات محصولات کشاورزی (لبنیات و گوشت) کشور نیوزلند قرار میگیرد. این جفت ارز نوسان بسیار بالایی دارد.
اهمیت جفت ارزهای ماژور چیست؟
از آنجا که این جفت ارزها بالاترین حجم معاملات، بالاترین نقدشوندگی، کمترین اسپرد و پیشبینیپذیری بهتری دارند، به آنها جفت ارزهای اصلی میگویند.
در واقع جفت ارزهای Major بخش عمدهای از حجم روزانه بازار فارکس را به خودشان اختصاص دادهاند. برای مثال EUR/USD نزدیک به ۲۳٪،USD/JPY حدود ۱۳٫۵٪ و GBP/USD نزدیک ۹٫۵٪ از کل معاملاتبازار فارکس را شامل میشود.
از سوی دیگر وجود تعداد بالای خریدار و فروشنده باعث سرعت دادن به معاملات (بدون تأثیر قابل توجه بر قیمت) شده است و اسلیپیج را به حداقل میرساند. ناگفته نماند که نقدشوندگی بالا در این جفت ارزها قیمت خرید (Bid) و فروش (Ask) را هم کم کرده است.
همچنین اطلاعات اقتصادی و خبری مرتبط با این ارزها به سرعت منتشر و تحلیل میشود که تصمیمگیری را برای تریدرها آسانتر میکند.
ویژگیهای مشترک جفت ارزهای اصلی
همه جفت ارزهایی که در بالا معرفی کردیم، تحت تاثیر عواملی از جمله نقدشوندگی، اسپرد و نوسان قرار میگیرند. همچنین باید به این موضوع هم توجه داشته باشید که برخی از جفت ارزها برای معاملهگران مبتدی مناسبتر هستند.
– نقدشوندگی بالا به معنای بالا بودن حجم معاملات روزانه است.
– هر چقدر اسپرد یک جفت کمتر باشد، برای معاملهگران روزانه و اسکالپرها مناسبتر است.
– اگر در یک جفت ارز نوسانات کنترلشده باشند، نسبت به جفت ارزهای فرعی، نوسان متعادلتری خواهند داشت.
– برخی جفت ارزهای داده محور بهشدت تحت تاثیر اخبار اقتصادی،تصمیمات بانک مرکزی و رویدادهای سیاسی هستند.
– برخی دیگر از جفت ارزها پیشبینی پذیری بیشتری دارند و به همین دلیل گفته میشود برای تریدرهای کم تجربه بهترند.
جفت ارزهای فرعی یا کراس (Minor /Cross Currency Pairs)
در بالاتر گفتیم که دومین دسته جفت ارزها کراس یا جفت ارزهای فرعی هستند که در آن دلار آمریکا حضور ندارد. با این حالا همچنان از دو ارز اصلی تشکیل شدهاند. از آنجا که جفت ارزهای کراس فرصتهای معاملاتی متنوعی ایجاد میکنند و به دلیل دقیقتری نیاز دارند، نقدشوندگی آنها از ماژورها کمتر است.
لیست و معرفی پرکاربردترین جفت ارزهای کراس
در زیر به معرفی هر یک از جفت ارزهای کراس پرداختهایم.
کراسهای با یورو (EUR)
در این جفت ارز یورو نقش اصلی را دارد و شامل جفت ارزهای EUR/NZD، EUR/CHE، EUR/CAD، EUR/AUD، EUR/JPYو EUR/GBP است. در زیر هر یک را به اختصار توضیح دادهایم:
– EUR/NZD (یورو / دلار نیوزیلند): جفت ارز در فارکس نوسان بالایی دارد و تحت تأثیر تفاوت بین سیاستهای پولی اروپا و نیوزیلند قرار میگیرد.
– EUR/CHF (یورو / فرانک سوئیس): یکی دیگر از انواع جفت ارزها در فارکس است که نوسان کمتری دارد و بیشتر در زمان بحرانهایمالی مورد توجه قرار میگیرد.
– EUR/CAD (یورو / دلار کانادا): این جفت ارز از قیمت نفت (به دلیل وابستگی اقتصاد کانادا به این کالا) تاثیر میگیرد.
– EUR/AUD (یورو / دلار استرالیا): این جفت ارز نوسانات متوسط تا زیادی را تجربه میکند و بیشتر تحت تاثیر تفاوت نرخ بهره و وابستگیAUD به بازار چین و کامودیتیها قرار میگیرد.
– EUR/JPY (یورو / ین ژاپن): این جفت ارز که از ارز ریسکپذیر(EUR) و ارز امن (JPY) تشکیل شده، پرمعامله است و نقدشوندگی بالایی دارد.
– EUR/GBP (یورو / پوند بریتانیا): این جفت ارزش نوسان زیادی ندارد و بیشتر به تحولات اقتصادی و سیاسی اتحادیه اروپا و بریتانیا وابسته است.
Crosses با پوند بریتانیا
دومین نوع جفت ارز زیر مجموعه کراس، با پوند بریتانیا وارد میدان فارکس می شود که جفت ارزها GBP/NZD، GBP/CHF،GBP/CAD،GBP/AUD، GBP/JPYرا شامل میشود. در زیر هر یک به شکل کوتاه توضیح دادهایم:
– GBP/NZD (پوند / دلار نیوزیلند): این جفت ارز نوسان زیاد و اسپرد بالایی دارد و به همین دلیل گفته میشود فقط برای تریدرهای برای تریدرهای باتجربه مناسب است. این جفت ارز به تغییرات نرخ بهره و دادههای اقتصادی هر دو کشور حساسیت دارد.
– GBP/CHF (پوند / فرانک سوئیس): این جفت ارز نوسانات متعادلی دارد و آن را برای دنبالکنندگان روندهای پایدار بلند مدت پیشنهاد میدهیم.
– GBP/CAD (پوند / دلار کانادا): این جفت ارز نوسان متوسطی دارد و تحت تاثیر بازار نفت و سیاستهای مالی بانک مرکزی کانادا قرار میگیرد. جفت ارز پوند/ دلار کانادا را به معاملهگرانی که به تحلیل فاندامنتال علاقه زیادی دارند، پیشنهاد میدهیم.
– GBP/AUD (پوند / دلار استرالیا): این جفت ارزنوسان زیادی دارد و بیشتر تحت تاثیر احساسات بازار جهانی و دادههای اقتصادی چین قرار میگیرد.
– GBP/JPY (پوند / ین ژاپن): این جفت را باید جزءپرنوسانترین جفتهای فارکس معرفی کنیم که بیشتر در بین اسکالپرها محبوبیت دارد.
Crosses با ین
کراس با ین شامل جفت ارزهای زیر است:
– NZD/JPY (دلار نیوزیلند / ین ژاپن): این جفت ارز ریسک و نوسان بالایی دارد و بیشتر به احساسات اقتصادی جهانی واکنش نشان میدهد.
– CHF/JPY (فرانک سوئیس/ین ژاپن): این جفت ارز از ترکیب دو ارز امن تشکیل شده است که نوسان زیادی ندارد. به همین دلیل آن را به تریدرهای محافظهکار پیشنهاد میدهیم.
– CAD/JPY (دلار کانادا / ین ژاپن): این جفت ارز تا حد زیادی به قیمت نفت بستگی دارد که آن را به تریدرهای میان مدت توصیه میکنیم.
– AUD/JPY (دلار استرالیا / ین ژاپن): این جفت ارز یکی از بهترینکراسها برای بررسی ریسکپذیری یا ریسکگریزی در بازار محسوب میشود. البته نباید فراموش کنید که نوسان بالایی دارد.
چرا معاملهگران به سراغ کراسهای میروند؟
مهمترین دلیلی که باعث میشود تریدرهای به کراسها علاقه پیدا کنند، بیشتر به تنوع استراتژی و پیدا کردن روندهای مستقل مربوط میشود. در واقعمعاملهگران میتوانند با کمک کراسهای فرصتهای متنوعی را خارج از جفتهای اصلی پیدا کنند. از سوی دیگر این جفت ارزها دیگر به دلار آمریکا وابستگی ندارند و روندهای مستقل و متفاوتی را ایجاد میکنند.
جفت ارزهای اگزوتیک رایج
مهمترین جفت ارزهای اگزوتیک رایج در بازار فارکس عبارتند از:
– USD/TRY (دلار آمریکا / لیر ترکیه): لیر ترکیه نوسان زیادی دارد و بیشتر تحت فشار تورم قرار میگیرد. مهمترین ریسک این جفت ارز بیثباتی سیاسی، تحریمها و مداخلههای بانک مرکزی ترکیه است.
– EUR/MXN (یورو / پزو مکزیک): این جفت ارز به صادرات نفت و تجارت با آمریکا وابستگی زیادی دارد. مهمترین ریسک آن داشتن نوسان بالا و وابستگی به سیاستهای اقتصادی آمریکاست.
– USD/ZAR (دلار آمریکا / رَند آفریقای جنوبی): این جفت ارز تحت تاثیر کالاهایی مانند طلا و پلاتین قرار میگیرد. مهمترین ریسک آن نوسان بالاست.
– USD/SGD (دلار آمریکا / دلار سنگاپور): اگرچه سنگاپور اقتصادیپیشرفتهای دارد، اما ارز آن هنوز جزو اصلیها نیست. این جفت ارز به نوسانات اقتصاد آسیا و چین حساسیت زیادی دارد.
– USD/HKD (دلار آمریکا / دلار هنگکنگ): این جفت ارز به قیمت دلار آمریکا وابستگی زیادی دارد. البته مهمترین ریسک آن احتمال شکستن محدوده نرخ تثبیتشده در مواقع بحرانی است.
ویژگیهای جفت ارزهای اگزوتیک
مهمترین ویژگی جفت ارزهای اگزوتیک عبارتند از:
دشوار بودن معامله در بازار: معامله کردن این جفت ارزها در بازار فارکس آسان نیست.
نقدینگی کمتر در مقایسه با ارزهای اصلی: جفت ارزهای اگزوتیک در برابر ارزهای اصلی نقدینگی زیادی ندارند و در نتیجه بیشتر در معرض نوسان و اسپرد قرار میگیرند.
فاقد عمق بازار: این جفت ارزها بازار عمیقی ندارند و به همین دلیل کمتر مورد توجه شرکتکنندگان در بازار فارکس قرار میگیرند.
قیمتهای غیرمنطقی: به دلیل نوسانات زیاد، جفت ارز اگزوتیک قیمتهای غیر منطقی دارند. همین موضوع ریسک معاملات آنها را نیز بیشتر میکند.
چه کسانی جفت ارزهای اگزوتیک را معامله میکنند؟
این جفت ارزها بیشتر برای معاملهگران حرفهای، سرمایهگذاران بلندمدت با تحلیل عمیق) پیشنهاد میشود. به هر حال معاملهگران حرفهای مهارت زیادی در تحلیل تکنیکال و فاندامنتال دارند و میتوانند با استفاده از استراتژیهای خاص از نوسانات شدید به عنوان فرصت برای کسب سود استفاده کنند.
در این میان سرمایهگذاران بلندمدت نیز میتوانند با تحلیل عمیق و تمرکز بر عوامل اقتصادی کلان (سود، بهره، تورم و …) به سود برسند.
عوامل موثر بر نوسانات جفت ارزها
نوسان جفت ارزها تحت تاثیر عوامل سیاسی و اقتصادی قرار میگیرند. عوامل اقتصادی موثر بر نوسانات جفت ارزها عبارتند از:
تغییرات نرخ بهره: تغییراتی که در نرخ بهره توسط بانکهای مرکزی رخ میدهد، بر ارزش ارزها تاثیر زیادی دارد. به طوری که افزایش نرخ بهره باعث افزایش ارزش ارز میشود، زیرا سرمایهگذاران را به سمت سپردهگذاری در آن کشور جذب میکند.
گزارشهای اقتصادی: انتشار دادههای اقتصادی مانند تولید ناخالص داخلی (GDP)، نرخ بیکاری، تورم، و شاخصهای خردهفروشی یک کشور بر روی ارز آن کشور تاثیر میگذارد.
سیاستهای دولت: سیاستهای مالی و اقتصادی دولتها از جمله سیاستهای مالیاتی و هزینههای دولتی، بر روی ارزش ارز تأثیر میگذارند.
در کنار عوامل اقتصادی باید به عوامل سیاسی هم اشاره کنیم که روی نوسان نرخ ارز تاثیر میگذارد. این عوامل عبارتند از:
ثبات سیاسی: ثبات سیاسی یک کشور باعث افزایش اعتماد سرمایهگذاران و در نتیجه افزایش ارزش ارز میشود. برعکس این قضیه نیز وجود دارد و بیثباتی سیاسی میتواند باعث کاهش ارزش ارز شود.
رویدادهای ژئوپلیتیکی: حوادث ژئوپلیتیکی مانند جنگ، تحریمها و تنشهای سیاسی بر روی ارزش ارزهای مختلف تاثیر زیادی دارند.
چگونه جفت ارز مناسب برای معامله را انتخاب کنیم؟
اگر میخواهید یک جفت ارز مناسب برای خرید/فروش در بازار فارکس انتخاب کنید، بهتر است به این نکات توجه داشته باشید:
– اگر تازه وارد این بازار مالی شدهاید، بهتر است با جفتارزهای اصلی(Majors) مانند EUR/USD، GBP/USD معاملات خود را آغاز کنید. اگر حرفهای هستید، میتوانید سراغ جفتهای کراس (Crosses) یا اگزوتیک (Exotics) را انتخاب کنید.
– دومین نکته مهم توجه به میزان سرمایه اولیه و تحمل ریسک است. در همین رابطه برای حسابهای کوچک، جفتهای با نوسان کمتر و اسپرد پایین توصیه میشود.
– اگر جزء معاملهگران نوسانگیر هستید، جفت ارزهایی مثل GBP/JPY، EUR/AUD، AUD/JPY مناسبتر است. برای ترید روزانه جفت ارزهایی مثل EUR/USD، GBP/USD، USD/JPY توصیه میشود. معاملهگران بلند مدت باید به سراغ جفت ارزهای روندارتر مثل EUR/CHF، USD/CAD، EUR/GBP بروند.
– همچنین باید به زمان معامله نیز دقت داشته باشید. بهترین زمانها برای معامله، همپوشانی سشنهای لندن و نیویورک حدود ۱۲:۳۰ تا ۱۷:۳۰ به وقت تهران است.
– هزینههای معاملاتی که شامل اسپرد و کمیسیون بروکر است، تاثیر زیادی روی سود معاملهگران دارد. به همین دلیل بهتر است جفتهایاصلی بروید که اسپرد پایینتری دارند. برای مثال اسپرد جفت ارز EUR/USD زیر 1 پیپ است.
– اخبار و رویدادهای سیاسی هم بر روی ارزهای برخی کشورها تاثیر میگذارد. بنابراین باید بتوانید اخبار مربوط به هر دو کشور موجود در جفتارز را دنبال کنید. جفتهایی مثل EUR/USD، USD/JPYیا GBP/USD بیشتر تحت تاثیر عوامل قرار میگیرند. بنابراین اگر قصد انتخاب این جفت ارزها را دارید، باید قدرت تحلیل رویدادها را داشته باشید.
نتیجهگیری
خرید و فروش فیات ارزها بدون شناخت انواع جفت ارز در فارکس مانند حرکت در تاریکی است. در این مطلب ما تلاش کردیم شما را با سه دسته اصلی جفت ارز شامل جفت ارزهای اصلی فارکس، کراس و اگزوتیک آشنا کنیم. هر چند در کنار شناخت این جفت ارزها به آموزش ترید جفت ارز هم نیاز دارید، اما این مطلب میتواند تا حد زیادی مسیر معاملات را برایتان هموار کند. فراموش نکنید میزان موفقیت شما در بازار فارکس تا حد زیادی به تجربه، سطح سرمایه اولیه و استراتژی معاملاتی بستگی دارد.
شما میتوانید با ایجاد حساب در وینگو مارکتس معاملات خود را در این بازار مالی به شکل بهتری مدیریت کنید.